O odbojki

Zmagovalni trenutki v zgodovini slovenske odbojke

Več člankov Nazaj na Zmagovalni servis

Slovenska odbojka je bila v prvih desetletjih samostojne države v senci številnih izjemnih uspehov nogometne, košarkarske in tudi rokometne reprezentance ter klubov. Čeprav sta 2 milijona prebivalcev Slovenije v svetovnem merilu le drobec, so naše ekipe v ekipnih športih vedno dosegale izjemne uspehe. Med največjega seveda štejemo naslov evropskih prvakov v košarki. V zadnjih letih pa se med najbolj uspešne ekipne športe pri nas pospešeno prebija tudi odbojka – slovenska moška reprezentanca je namreč v zadnjem obdobju med najboljšimi v Evropi. 

Kako se je razvijala slovenska odbojka?

Odbojko je leta 1895 zasnoval William G. Morgan, v več kot 120-letni zgodovini pa je ta ekipni šport postal izjemno priljubljen na vseh celinah. V drugi polovici 19. stoletja je odbojka pričela prodirati v ospredje tudi v nekdanji Jugoslaviji. Odbojkarska zveza je bila ustanovljena leta 1949, državni reprezentanci pa sta že leta 1951 uspešno nastopali na evropskem prvenstvu. Ženska reprezentanca Jugoslavije je celo osvojila bronasto odličje, tudi s slovenskima igralkama (Tilko Završnik, Anico Flis), moška reprezentanca pa je do leta 1990 prav tako dvakrat stala na tretji stopnički EuroVolleya. 

Slovenski odbojkarji in odbojkarice so za Jugoslavijo igrali na številnih velikih turnirjih, med najbolj znanimi igralci iz tega obdobja pa je Adi Urnaut, oče zdajšnjega kapetana reprezentance Tineta Urnauta. Adi Urnaut je z Jugoslavijo osvojil tudi naslov sredozemskega prvaka, nekaj let pa je bil tudi kapetan reprezentance nekdanje države. 

Pečat v svetovni odbojki so pustili tudi odbojkarji slovenskega rodu, ki pa so igrali za druge države. Zamejski Slovenec Matej Černič je svoj čas veljal za enega najboljših evropskih odbojkarjev, z italijansko reprezentanco pa je osvojil tudi srebrno olimpijsko medaljo v Atenah 2004. Slovenske korenine pa ima tudi Cristian Poglajen, argentinski odbojkar, ki že nekaj let blesti v evropskih ligah. 

Vse se začne s prvimi uspehi 

V samostojni državi je bilo prvih deset let posvečenih razvoju, že leta 2001 pa je slovenska reprezentanca debitirala na EuroVolleyu na Češkem in se od takrat naprej kar redno uvrščala na prvenstva stare celine, leta 2011 pa se je prvič uspela uvrstiti tudi v izločilne boje. Na domačem klubskem prizorišču se je leta 2004 pričel nepretrgan niz osvajanja naslovov državnega prvaka ekipe ACH Volley, ki je nekaj let kasneje prišla do izjemnih uspehov tudi na mednarodnem parketu. Pozabiti ne smemo tudi na odlični reprezentanci v sedeči odbojki, ženska reprezentanca je bila leta 2002 celo srebrna na domačem evropskem prvenstvu. 

V luči prihodnjih uspehov je treba poudariti tudi, da je slovenska odbojkarska reprezentanca prvo zmago na EuroVolleyu dosegla leta 2011 proti Avstriji, že takrat so bila v reprezentanci imena, kot so Urnaut, Šket, Gasparini, Pajenk in Vinčič. V naslednjih letih pa je sledil bliskovit vzpon. 

Predvajaj

Postali smo druga najmočnejša ekipa v Evropi 

Le štiri leta po prvi zmagi na evropskih prvenstvih je slovenska odbojka zablestela v polnem sijaju. Prvenstvo sta gostili Bolgarija in Italija; da se obeta nekaj velikega za slovensko odbojko, pa je bilo jasno že po tem, ko so se ob gladki zmagi s 3:0 nad Nizozemsko naši uvrstili v četrtfinale. Toda tam se je pravljica šele dobro začela pisati. Najprej je sledila zmaga nad Poljsko v četrtfinalu, zatem pa še največje zmagoslavje slovenske odbojke v zgodovini, polfinalna zmaga nad Italijo s 3:1. 

Kljub finalnemu porazu proti Franciji je srebrna medalja eden največjih uspehov v zgodovini slovenskega športa, uspeh pa je slovenski reprezentanci vlil prepotrebno zmagovalno miselnost, ki se je drži še danes. Tine Urnaut je bil na prvenstvu izbran v prvo ekipo turnirja, velika večina igralcev, ki je igrala na EuroVolleyu 2015, pa bo igrala tudi letos v Stožicah. 

Takšne prizore slovenskega veselja smo med EuroVolleyjem 2015 spremljali zelo pogosto. (Vir: CEV, 2015) 

Slovenija, odbojkarska velesila 

Veličasten uspeh na EuroVolleyu 2015 je našo reprezentanco zavihtel v klub odbojkarskih velesil, kar so naši znali opravičevati tudi v nadaljnjih letih, sledila je uvrstitev v Svetovno ligo in kasneje Ligo narodov, pa prvi nastop na svetovnem prvenstvu in četrtfinale na EuroVolleyu 2017. Zdi se, da se slovenska odbojkarska pravljica še zdaleč ni zaključila, naslednji velik izziv pa je prav EuroVolley. 

Prvi nastop na svetovnem prvenstvu so Slovenci zaključili s tremi zmagami, med drugim so s 3:2 premagali tudi Belgijo.

Uspehi klubov in drugih selekcij 

Največja uspeha v mlajših selekcijah sta zabeležili ženska reprezentanca do 23 let, ki je bila srebrna na Svetovnem prvenstvu 2017, in moška mladinska reprezentanca, ki je  na Evropskem prvenstvu 2014 osvojila 4. mesto. Najuspešnejši slovenski odbojkarski klub ACH Volley je sledi pustil tudi na mednarodnem področju, še posebej v sezoni 2009/2010, ko se je igralcem uspelo uvrstiti na zaključni turnir najboljših štirih ekip odbojkarske Lige prvakov. Vrhunske igre blejskega kluba, ki sta jih gostila ljubljanski Tivoli in kasneje tudi Stožice, so postregle z izjemnim navijaškim vzdušjem in dokončno zgradile slovensko odbojkarsko navijaško folkloro, ki jo bomo v vsem svojem sijaju videli na delu septembra letos v Stožicah.

Tekme ACH Volleya v Ligi prvakov so bile navijaški praznik, še posebej leta 2009 (Vir: ACH Volley)

Srebrni na evropskem prvenstvu EuroVolley 2019!

Domače evropsko prvenstvo - leta 2019 ga je Slovenija gostila skupaj s Francijo, NIzozemsko in Belgijo - je bilo za celo generacijo odbojkarjev vrhunec kariere. Bilo pa je tudi vrhunec za slovensko odbojko, saj smo na prvenstvu osvojili odlično drugo mesto. 

Po porazu s Francijo so Slovenci osvojili srebrno odličje in za naslednji dve leti postali evropski viceprvaki. Tako so naši asi ponovili največji reprezentančni uspeh do takrat, srebrno odličje iz leta 2015 na evropskem prvenstvu v Italiji in Bolgariji. Nekatere zmage ostanejo v srcu za vedno, smo takrat zapisali na Petrolu, kjer smo kot ponosni nacionalni sponzor evropskega prvenstva EuroVolley 2019 dajeli energijo za zmage slovenskih odbojkarskih junakov in skrbeli za najboljše navijače na svetu. 

Predvajaj

V Ljubljano prihaja svetovno prvenstvo v odbojki

V 2022 se bo v ljubljanskih Stožicah ponovno pisala zgodovina slovenske odbojke. Skupaj s Poljsko bo Slovenija namreč gostila svetovno prvenstvo v odbojki za moške! Za naše reprezentante bomo tokrat navijali kot uradni partner FIVB svetovnega prvenstva v odbojki 2022 in veliki sponzor moške odbojkarske reprezentance Slovenije.

Ste si že rezervirali svoj sedež na tribunah? Ne pozabite, vstopnice lahko kadar koli kupite na najbližjem Petrolu in na spletu.