Kotiček za navijače

Slovenci – navijaški narod! Tudi na CEV EuroVolley

Več člankov Nazaj na Zmagovalni servis

Mnogi športniki bi lahko svojim navijačem upravičeno zaklicali, da so "najboljši na svetu", a redki bi imeli tako zelo prav kot naši športni asi. Preberite, kje vse ste slovenski navijači dokazali, da ste vse prej kot povprečni. Verjamemo, da na 31. evropskem prvenstvu v odbojki za moške EuroVolley 2019 ne bo nič drugače. Še posebej na tekmah na domačih tleh!

Slovenci veljamo v več pogledih za izjemen športni narod. Spomnimo se statističnih izračunov na vsaki dve olimpijski leti, v katerih se običajno uvrščamo na najvišja mesta. Čeprav medalj in najboljših uvrstitev številčno ni veliko, smo zato, ker tudi nas ni veliko, statistično med najboljšimi v svetovnem merilu.  

Slovenci smo tudi športno izobražen narod. Od planinstva ter drugih oblik psihofizične aktivnosti in športov, individualnih in ekipnih, smo bili v srednjeevropskem prostoru in širše velikokrat med prvimi narodi, ki so neko dejavnost ali šport vzeli za svojega in ga ponotranjili.  

Ker smo športniki po duši in hkrati tudi športno izobraženi, je šport že tradicionalno stična točka oziroma skupni imenovalec nacionalne identitete. To, sploh v medijsko bolj izpostavljenih športih, neločljivo povezujemo z usodo in uspehi nacionalnih moštev v posameznih športih, zato smo že od nekdaj tudi zagreti navijači. To smo bili že v časih prejšnje države: spomnimo se na primer navijaške vročice na zaključnih bojih svetovnega prvenstva v košarki leta 1970, ko smo v dvorani Tivoli jugoslovansko reprezentanco pospremili na svetovni vrh, ali pa številnih tekem svetovnega pokala in svetovnih prvenstev v alpskem smučanju doma in na tujem, ko smo spodbujali Bojana Križaja, Matejo Svet in Roka Petroviča.  

Čeprav bosta slovenski država in nacija kmalu šteli tri desetletja, je to v svetovnem merilu in času vendarle kratko obdobje. Po pridobljeni nacionalni suverenosti smo bili sicer sprejeti v vse pomembne svetovne in tudi športne organizacije, kjer pa smo – z nekaj izjemami – ostali pri obrobnem vplivu na vodenje in odločanje. Zato so v samostojni Sloveniji šport, naši športniki in njihovi uspehi postali še toliko bolj simbolno in močno narodno vezivo, slovenski navijači pa eni najprepoznavnejših zastopnikov države na evropski in svetovni sceni.

Enostavno: 'Kdor ne skače, ni Sloven'c!

Vrhunci slovenskega navijanja 

V prvem desetletju po razglasitvi samostojnosti smo Slovenci na uvodni trenutek navijaške slave čakali do evropskega prvenstva v nogometu, ki je bilo leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem. Na drugo tekmo skupinskega dela proti Španiji, ko smo skupaj z našo takratno reprezentanco sanjali sanje Srečka Katanca, se je podalo več kot deset tisoč navijačev, ki so amsterdamski trg Damm že med koncertom »treh inov« spremenili v tedaj zagotovo največji slovenski urbani trg.  

Na svetovnem nogometnem prvenstvu v Južni Afriki deset let kasneje je bilo Slovencev sicer bistveno manj, a so se s srčnim bodrenjem varovancev Matjaža Keka vtisnili tudi v spomin tamkajšnjih medijev in domačinov. 

Je pa približno toliko slovenskih navijačev, več kot deset tisoč, bodrilo tudi slovensko košarkarsko reprezentanco v beograjski Areni na četrtfinalni tekmi evropskega prvenstva leta 2005 v Srbiji in Črni gori. Pod vodstvom Aleša Pipana so jo naši izbranci izgubili proti Nemčiji Dirka Nowitzkega in soigralcev, a so se po zmagi proti Hrvaški v tekmi za 5. mesto nato uvrstili na svetovno prvenstvo. 

Bistveno bolj evforično je bilo na evropskem prvenstvu v košarki pred dvema letoma, ko smo Slovenci pod vodstvom Igorja Kokoškova ter igralsko taktirko Gorana Dragića in Luke Dončića v nepozabnem finalu ugnali Srbijo in se prvič v medijsko odmevnem ekipnem športu zavihteli na sam prestol. Kakih sedem tisoč slovenskih navijačev, od katerih so mnogi spisali v srce segajoče potopise in vtise o poti v Istanbul, je rajalo še dolgo v tisto septembrsko noč. Številka velja za neuradni rekord po obisku tujih navijačev na kakšni tekmi evropskega košarkarskega prvenstva, česar niso pozabili omeniti niti številni evropski športni mediji.

Predvajaj

Ameriški, zlasti floridski, pa so se o – verjetno tudi mnogih istih – navijačih razpisali letos konec marca, ko sta Goran in Luka na podoben način, le da tokrat v nasprotnih ekipah, ponovila vajo. Seveda skupaj z "najboljšimi navijači na svetu", ko so se na Avsenikovo Golico po Turkih naučili plesati tudi Floridčani. 

Predvajaj

Približno pol toliko spodbude so bili deležni izbranci Veselina Vujovića, ki so na lanskem evropskem prvenstvu v rokometu na Hrvaškem osvojili osmo mesto, in – uradno – slovenski orel Peter Prevc, ko si je na zadnji tekmi priskakal zmago na novoletni skakalni turneji sezone 2015/16. Neuradno naj bi bilo tam na enega najlepših dni v Petrovi karieri namreč še kakih dva tisoč navijačev več, avstrijski Bischofshofen pa je že sredi sezone dajal vtis Planice ob koncih zadnjih sezon. 

Več tisoč slovenskih navijačic in navijačev je slovensko reprezentanco bodrilo na svetovnem prvenstvu elitne divizije v hokeju na ledu leta 2011 na Slovaškem, pa tudi na evropskem prvenstvu v odbojki leta 2015 v Italiji in Bolgariji, ko so Slovenci pod vodstvom Andree Gianija kljub porazu v finalu proti Francozom zablesteli tudi v tem ekipnem športu. 

Podobno število navdušenih navijačev zbere tudi motokrosist Tim Gajser, še zlasti na dirki v Pietramurati na Tridentinskem, kjer jih veliko zasede t. i. "slovenski ovinek", podobno kot so storili sicer manj številčni navijači kolesarja Primoža Rogliča v okviru lanske Dirke po Franciji, ko so naredili "slovensko serpentino" na vzponu na Alpe d'Huez.  

Vabljeni, "najboljši navijači na svetu"! 

Mnogi športniki bi lahko svojim navijačem upravičeno zaklicali, da so "najboljši na svetu", a bi jih, če vzamemo v obzir tudi številke in ekonomske danosti, malo tako zadelo žebljico na glavico, kot jo je v svoji karieri že večkrat Goran Dragić. Vedno smo množično prihajali na domače tekme in v tujini spodbujali Jureta Koširja, potem Tino Maze in zdaj Ilko Štuhec, pa naše skakalce, veslače, plezalce ter številne druge športnice in športnike. V številnih športih boste tudi na mnogih prvenstvih mlajših kategorij opazili, kako naše prihodnje upe bodrijo značilno opravljeni slovenski navijači, ki vedno najdejo čas in sredstva za vsaj nekajdnevni obisk takega prvenstva, četudi na drugem koncu celine. 

Z EuroVolleyjem 2019, letos največjo športno prireditvijo na naših tleh, Slovenci po rokometnem in košarkarskem prvenstvu dobivamo še eno prvenstvo stare celine v odmevnejših ekipnih športih, v katerih že desetletja dosegamo vidne uspehe. Moška odbojkarska reprezentanca je z zmago na nedavnem ljubljanskem FIVB Challengerju in uvrstitvijo v tako želeno Ligo narodov dokazala, da si na domačem prvenstvu zasluži neomajno podporo domačih navijačic in navijačev. Naj že na petih tekmah skupinskega dela padejo rekordi in naj v Stožicah bobni 'Kdor ne skače, ni Sloven'c!'.

Kupite vstopnice preko portala Petrol Ticket ali na katerem koli bencinskem servisu Petrol, pridite in uživajte v servisih, sprejemih, podajah, napadih in blokih naših fantov ter bodite del nove slovenske nacionalne navijaške evforije!