O odbojki

Vse, kar morate vedeti o tekmovanju EuroVolley 2019!

Več člankov Nazaj na Zmagovalni servis

V letu 2019 je Evropska odbojkarska zveza organizacijo evropskega prvenstva za moške dodelila kar štirim državam: Franciji, Sloveniji, Nizozemski in Belgiji. Tako bo v času med 12. in 29. septembrom 2019 potekalo 31. evropsko prvenstvo v odbojki za moške EuroVolley 2019, na katerem bomo spremljali kar 24 reprezentanc in skupno 76 tekem.

Prvič v dolgoletni zgodovini tega tekmovanja bo le-to potekalo v kar štirih državah. EuroVolley 2019 bo tudi največje evropsko prvenstvo v odbojki doslej. Za razliko od preteklih let se je število nastopajočih ekip s 16 povečalo na 24, zato bodo razdeljene v štiri skupine po šest ekip. Slednje se bodo najprej pomerile med seboj po sistemu vsaka z vsako, v drugem delu pa bodo potekali izločilni boji: osmina finala, četrtfinale, polfinale in seveda veliki finale.

Iz vsake skupine bodo v osmino finala (v t. i. izločilne boje) napredovale štiri najboljše reprezentance. Pri razvrstitvi na lestvici se najprej upošteva število zmag, nato skupno število točk ter šele nato razmerje dobljenih in izgubljenih nizov in točk.

V štirih državah bodo tekme potekale do četrtfinala, zatem pa se Belgija in Nizozemska kot gostiteljici poslovita. V ljubljanskih Stožicah bodo potekale tekme do vključno polfinala, veliki finale prvenstva pa bo v Parizu.

EuroVolley prvič v Sloveniji

Evropsko odbojkarsko prvenstvo bo v letu 2019 v Sloveniji potekalo prvič. Vse tekme skupine C bodo odigrane v naši najsodobnejši športni dvorani, v Areni Stožice v Ljubljani. Na Nizozemskem se bodo odbojkarji pomerili v Amsterdamu, Apeldoornu in Rotterdamu, v Belgiji bodo tekme potekale v Bruslju in Antwerpu, v Franciji pa v Parizu, Nantesu in Montpellieru.  

Slovenija se bo borila v skupini C

Žreb je zaključen, zato je znan tudi skupinski del EuroVolley 2019. V skupini C se bo slovenska ekipa pomerila z reprezentancami Rusije, Finske, Turčije, Makedonije in Belorusije. Naslov bodo branili Rusi, ki so na prejšnjem prvenstvu premagali Nemčijo. Aktualna evropska prvakinja Rusija je za slovensko reprezentanco še prav poseben izziv, saj je favorit skupine, a slovenskim junakom je jasno, da je treba za zmago na prvenstvu prej ali slej premagati tudi najboljše.

Skupina C, v kateri je tudi slovenska reprezentanca, se v nadaljevanju križa s francosko skupino A, v kateri so poleg Francije tudi Italija, Bolgarija, Portugalska, Grčija in Romunija, katere so, z izjemo Francije, slovenski reprezentanti v preteklosti že premagovali.  

Navijaški duh je prebudil pokal EuroVolley 2019

Zahvaljujoč Odbojkarski zvezi Slovenije smo bili že pred začetkom evropskega prvenstva v središču Ljubljane deležni prireditve, s katero je Odbojkarska zveza Slovenije obeležila 99 dni do začetka evropskega prvenstva EuroVolley 2019. Hkrati je v Ljubljani vsem radovednežem tudi premierno predstavila pokal za evropskega prvaka. Organizatorji EuroVolleyja 2019 so tako na Mestnem, Pogačarjevem, Kongresnem, Gornjem in Novem trgu postavili kar 99 mini odbojkarskih igrišč, pred Mestno hišo pa so obiskovalcem na ogled postavili tudi bleščeč pozlačen pokal, ki meri 74 centimetrov v višino in tehta skoraj 10 kilogramov in je že pripravljen na bodoče evropske prvake.  

Vseslovenska turneja Trophy Tour

Pokal za evropskega prvaka v odbojki je kot glavna atrakcija promocijske turneje Trophy Tour v minulih tednih po dolgem in počez prepotoval celotno Slovenijo.

Nekateri odbojkarski reprezentanti so skupaj s pokalom obiskovali osnovne šole širom Slovenije, z namenom, da kar najbolje približajo odbojko tudi najmlajšim. Tako imenovani Trophy Tour je obiskal kar 21 osnovnih šol, sodelovalo je 18 odbojkarskih klubov, pokal pa si je v živo lahko ogledalo okoli šest tisoč osnovnošolcev in drugih odbojkarskih navdušencev. Odbojkarska karavana je zaključila svojo pot po Sloveniji na Brezovici pri Ljubljani na zadnji šolski dan.

Ob koncu junija se bo pokal preselil še v druge države gostiteljice EuroVolleyja 2019, s končnim ciljem v Parizu, kjer ga bo 29. septembra lahko ponosno dvignil kapetan novih evropskih prvakov v odbojki za moške.

Himna EuroVolley 2019

V zadnjih letih se je uveljavila tradicija, da velike športne dogodke pospremijo uradne pesmi oziroma himne, ki poleg športnih igrišč zajamejo tudi radijske valove in televizijske programe, kjer v poslušalcih in gledalcih budijo navijaški duh. Namen himne prvenstva pa ni krepitev tekmovalnosti, temveč spodbujanje povezovanja, sodelovanja in športnega duha.  

Organizatorji evropskega prvenstva in Evropska odbojkarska zveza (CEV) so izbrali glasbeno založbo Nika za uradnega partnerja projekta, ki je prevzel ustvarjanje uradne pesmi in videa za ta odmevni športni dogodek. S projektom so pričeli že septembra in po nekaj mesecih trdega dela je nastala tudi himna. Pri ustvarjanju himne prvenstva so združili moči glasbeniki iz vseh držav, ki bodo letos gostile evropsko prvenstvo.

Uradna himna z naslovom »Let`s go together« je posneta v ljubljanskem studiu, videospot pa je nastal na ljubljanskih ulicah, v starem skate parku in v telovadnici. V videu nastopa 24 plesalcev, ki so s 24 zastavami predstavili sodelujoče države, v video pa je vključenih tudi nekaj najboljših trenutkov s preteklih evropskih odbojkarskih prvenstev. Avtorica himne in hkrati tudi glavna vokalistka je Eva Pavli, producent pa je Žan Serčič – oba prihajata iz Slovenije. Vokalist Jeremy Lior prihaja iz Francije, iz Belgije prihaja raperka Miss Angel, za dance remix pa bo kasneje poskrbel še nizozemski DJ.

Predvajaj

Na zamudite tekem v Stožicah in podprite slovenske reprezentante!

Razpored tekem v skupinskem delu: skupina C

Tekme skupine C, ki jih bo gostila Arena Stožice, in v katerih bo nastopala Slovenija, se bodo zvrstile takole:

  • 12. septembra 2019 se bosta pomerili SLO : BLR,
  • 14. septembra 2019 se bosta pomerili SLO : FIN,
  • 15. septembra 2019 se bosta pomerili TUR : SLO,
  • 17. septembra 2019 se bosta pomerili SLO : MKD,
  • 18. septembra 2019 se bosta pomerili SLO : RUS.

Vstopnice so že v prodaji, kupite pa jih lahko na vseh prodajnih mestih Petrol po Sloveniji in na spletu.

Petrol bo odgovoren za zmagovalni servis

Petrol je glavni nacionalni sponzor letošnjega EvroVolleya, ki se odgovorno zaveda poslanstva in ciljev svojega sponzorstva. Naša misija je, da kar najbolje poskrbimo za vse obiskovalce na vseh dogodkih in tudi na poti domov.

Ker se v Petrolu zavedamo, da se vse začne z dobrim servisom, bomo celostno poskrbeli za vse obiskovalce tekem prvenstva. Ker pa je poleg izjemnega servisa pomemben tudi dober sprejem, ste na Petrolu vedno dobrodošli, ko potrebujete vstopnice za tekme, okrepčilo pred tekmo ali po njej. Obiskovalcem tekem bo tako v sami dvorani kot tudi pred dvorano na voljo sveže pripravljena hrana in pijača iz Petrol Fresh ponudbe, ki jo lahko poravnate tudi brezgotovinsko, z mobilno denarnico mBills. Petrol je z vami, na tekmi ali na poti, vedno in povsod.