Kotiček za navijače

Slovenski odbojkarji pokorili konkurenco in se uvrstili v Ligo narodov

Več člankov Nazaj na Zmagovalni servis

Slovenski odbojkarji so se z zmago na kvalifikacijskem turnirju Volleyball Cahllenger Cup FIVB, ki je med 3. in 7. julijem potekal v ljubljanski Areni Stožice, uvrstili v Ligo narodov, kjer se bodo v prihodnji sezoni merili z najboljšimi reprezentancami s celega sveta. V velikem finalu so bili naši fantje s 3:0 v nizih boljši od Kubancev.

Potem, ko so v skupinskem delu premagali reprezentanci Čila in Turčije ter nato v polfinalu še Belorusijo, so jim v finalu nasproti stali le še mladi in talentirani Kubanci, ki so se četi selektorja Alberta Giulianija upirali le v prvem nizu. Z zmago 3:0 (24, 21, 21) v nizih se je Sloveniji uspelo uvrstiti v Ligo narodov, naslednico Svetovne lige.

V tem tekmovanju najboljših reprezentanc bi morali sicer Slovenci prvič nastopiti že v letu 2018, potem, ko so leto poprej prepričljivo slavili v drugi kakovostni skupini takratne svetovne lige. Vendar pa je bila Slovenija s strani Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) oškodovan, saj se je slednja odločila ukinit Svetovno ligo in namesto nje ustanovila komercialno tekmovanje, Ligo narodov. Slovenija je takrat ostala brez mesta med elito, odbojkarji pa so se morali vrniti v evropsko ligo.

Novo priložnost za igranje v druščini najboljših so tako naši odbojkarji dobili na domačem kvalifikacijskem turnirju, kjer so znova dokazali da sodijo v sam vrh svetovne odbojke in se bodo tako v naslednjem letu v Ligi narodov merili v konkurenci z Rusijo, Iranom, Brazilijo, Francijo, Poljsko, ZDA, Argentino, Italijo, Kanado, Japonsko, Srbijo, Bolgarijo, Avstralijo, Nemčijo in Kitajsko.

Pred premiernim nastopom v Ligi narodov pa Slovenijo čez mesec dni, med 9. in 11. avgustom, na Poljskem čakajo kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, kjer se bodo pomerili s Poljsko, Francijo in Tunizijo. Seveda pa ne smemo pozabiti še na prihajajoče evropsko prvenstvo EuroVolley 2019, ki ga bo poleg Nizozemske, Belgije in Francije gostila prav Slovenija!

Zadnja sprememba

09.07.2019 ob 12:00