Iz zakulisja

Eva Pavli, Slovenka, ki prepeva uradno himno EuroVolleyja

Več člankov Nazaj na Zmagovalni servis

Velika športna tekmovanja vedno povezujemo tudi z uradnimi himnami, ki si jih navijači prepevajo še dolgo po tem, ko se prvenstvo zaključi. Tudi EuroVolley 2019 zagotovo ne bo izjema. Pa ste vedeli, da je avtorica in izvajalka letošnje odbojkarske himne Slovenka Eva Pavli?

Zagotovo se spomnite denimo hita Waka, Waka, ki ga je za Shakira ustvarila za svetovno nogometno prvenstvo v Afriki, ali pa This one is for you Davida Guette in Zare Larsson, ki smo ga prepevali med evropskim prvenstvom v Franciji. Med ustvarjalci hitov z velikih tekmovanj najdemo tudi naše glasbenike: Zoran Predin je bil avtor prepoznavne pesmi "I Feel Basketball", ki nas je povezala med EuroBasketom, še večji skok na mednarodni oder pa je uspel Evi Pavli, ki je avtorica himne letošnjega EuroVolleya, ki se bo odvijal v Franciji, Belgiji, Sloveniji in na Nizozemskem.

Himno z naslovom Let's Go Together lahko redno slišite tudi na Radiu Petrol, refren pesmi pa je tudi podlaga Petrolovega TV oglasa s slovenskimi odbojkarji.

Z Evo Pavli smo se pogovarjali o hitu, ki nas bo letos družil v Stožicah.  

Predvajaj

Kako je nastajala himna? 

Kot se za pravo himno za evropsko prvenstvo spodobi, sem tudi jaz že od začetka sanjala, kako fantastično bi bilo, če bi pri izvedbi sodelovali različni izvajalci iz držav gostiteljic. Skupaj z založbo Nika Records smo kontaktirali več različnih avtorjev, kar je bil precej dolgotrajen proces. Zelo smo se navdušili nad belgijsko rapperko Miss Angel in francoskim pevcem Jeremyjem Liorjem. Oba glasbenika sta vzhajajoči zvezdi na svojem področju, a ko smo jima poslali ponudbo za sodelovanje, sta jo takoj z navdušenjem sprejela. Ko je bilo sodelovanje potrjeno, sta oba izvajalca prišla v Slovenijo in še isti dan smo zvečer skupaj naredili studijski session v studiu Metro. Žan se je zelo izkazal, saj je odlično vodil skozi snemanje vokalov. Bilo je nadvse prijetno in sproščeno.  

Zelo sem hvaležna za to izkušnjo in bilo mi je v veliko čast sodelovati z pri tem projektu. Med nami izvajalci so se spletle prav posebne prijateljske vezi in lahko bi trdila, da to še ni konec te zgodbe.  

Kdo vse je bil v ustvarjalni ekipi spota? 

Pri snemanju videospota je poleg nas glasbenikov sodelovala čudovita ekipa talentiranih mladih ustvarjalcev iz Slovenije. Med drugim Gašper Pavli kot režiser, Sašo Štih kot direktor fotografije, Luka Kastlic, ki je naredil montažo in predpodukcijo, Željko Božič, kot plesni koreograf, ekipa odličnih plesalcev iz plesne šole Kazina, pa tudi profesionalni skater Timotej Lampe Ignjič, akrobat Tim Nuč, Bmx rider... Snemanje videospota je bilo zelo "natempirano", malo nam je nagajalo tudi vreme, ampak vse to je "omehčala" dobra volja in pozitivna energija, ki je bila vseprisotna. Zame je bil ta snemalni dan eden najboljših v mojem življenju. Gre namreč za neverjeten občutek, ko se stvari za katere si delal toliko časa končno sestavijo v oprijemljivo celoto.  

Kaj je glavno sporočilo spota in skladbe? 

Sporočilo skladbe in tudi videospota je, da: "stopimo skupaj!". Ideje za besedilo skladbe sem črpala iz odbojke kot igre, saj sem ugotovila, da je to izredno lep šport, ki temelji na timskosti in prijateljski podpori. Po vsaki igri, se igralci na igrišču objamejo, ne glede na to, ali izgubljajo, ali zmagujejo. Gre za zelo preprosto vendar zelo močno gesto. 

Naslov skladbe “Let’s Go Together” nosi pomen moči skupnosti in združevanja. Besedilo pa govori o prijateljstvu, o uniji in prijateljski podpori. Navezuje se na sprejemanje drugačnosti in drugih kultur in nagovarja, da smo skupaj močnejši in tako lahko v svetu spreminjamo stvari na bolje. Refrenski vzklik "Allez", pa je francoski izraz za “naprej” in se mi je zdel zelo primeren za tovrstno himno saj je pogost športni vzklik in je postal že nekako multinacionalen. Šport je, tako kot glasba, jezik vseh kultur in ne dela razlk. To je zagotovo najboljša lastnost športa! 

Pevka himne EuroVolley 2019

Kakšno vloga ima odbojka med vašimi najbolj priljubljenimi športi? 

Če sem iskrena, odbojke nikoli nisem spremljala, vendar jo to Evropsko prvenstvo zagotovo bom. Evropskega prvenstva se že zelo veselim, saj se počutim del njega.  

Sicer pa od vseh timskih športov najraje spremljam košarko in sem zagrizena navijačica, kadar igra naša reprezentanca. Lahko sicer trdim, da nisem pretirano nadarjena za igre z žogo.

Izhajam iz plesnih voda, saj sem do konca gimnazije plesala klasični balet. Balet mi je dal marsikaj dobrega. Med drugim disciplino, lepo držo in občutek za gibanje na odru. Trenutno se najbolj navdušujem nad jahanjem konj in kickboxom, ki ga treniram od lanskega leta.  

Vaša himna je del zmagovalnega servisa za navijače med letošnjim EuroVolleyem. Kako menite, da bo himna poživila navijaški utrip v navijaških conah? 

Upam, da bodo skladbo navijači dobro sprejeli in da jo bodo vzeli za "svojo". To bi mi bilo v čast in bi pomenilo, da je moje poslanstvo izpolnjeno. To, da je ljudem všeč nekaj, kar se je rodilo iz tvoje ideje in je prišlo izpod tvojih prstov, je izvajalcu vedno največja potrditev.  

Je s himno povezana tudi kakšna plesna koreografija? 

Z uradno pesmijo je povezana tudi koreografija, ki jo je ustvaril prav posebno za to priložnost eden najboljših plesalcev in koreografov, Željko Božič. Del te koreografije je poimenovan "EuroVolley Dance" in ga je mogoče videti tudi v videospotu. Vsekakor pa se jo bodo navijači lahko naučili tudi na vseh tekmah, kjer bodo potekale različne aktivnosti okoli tega. Koreografija je zabavna in enostavna, zato se jo lahko nauči prav vsak z nekaj volje in pozitivne energije. 

Kateri del himne bodo navijači skandirali na tribunah? 

Upam, da se bo skladba prijela med navijači. Skandiranju pa je zagotovo namenjen refrenski del skladbe: "Allez, Allez, Allez!", ki v francoščini pomeni "Naprej, naprej..." in je dokaj univerzalen vzklik na športnih prvenstvih. 

Vaša pesem je tudi del Petrolovega oglasa ob EuroVolleyu. Vam je všeč pripoved o zmagovalnem servisu, ki povezuje slovenske odbojkarje in Petrol? 

Pripoved o zmagovalnem servisu, ki povezuje slovenske odbojkarje in Petrol se mi zdi zelo simpatična in mi je seveda tudi zelo všeč. Lepo je tudi, ko pridem včasih na Petrolov servis in slišim po radiu himno, ki se ves čas predvaja. Takrat bi najraje kar malo zaplesala. 

CEV EuroVolley 2019 himna

Ste že poskusili katerega od Petrolovih odbojkarskih zmagovalnih sendvičev? Kateri vam je najljubši? 

Petrolovih odbojkarskih zmagovalnih sendvičev še nisem poskusila, vendar ne dvomim, da so naravnost odlični. Zagotovo si bom privoščila enega naslednjič ko se ustavim na Petrolovem servisu.  

Boste med tekmami nastopali tudi v Stožicah? Zakaj mislite, da morajo navijači nujno na prvenstvo? 

Zaenkrat naš nastop še ni potrjen, ampak si tega seveda vsi ustvarjalci zelo želimo, tako da: "držimo pesti". Gre za ogromen dogodek v štirih državah, zato je nastop odvisen od mnogih dejavnikov. Lahko rečem, da je najbolje, da se pustimo presenetiti. 

Menim, da morajo navijači nujno na prvenstvo, saj gre za enega največji športnih dogodkov letos v Evropi. Taki dogodki so za nas zelo pomembni, saj ljudi še dodatno povezujejo in združujejo. Slovenci znamo biti odlični in zelo temperamentni navijači. Verjamem, da bo okoli dogodka prisotne veliko pozitivne energije in evforije, česar se že zelo veselim.