Furaj srečo iz zakulisja

Kdo je Klemen Kosi?

Več člankov Nazaj na Furaj srečo

Smo v vrhuncu sezone za ljubitelje različnih smučarskih disciplin, zato je čas za novi zimski članek! Tokrat bomo pisali o mariborskem športnem asu, ki je v preteklosti že večkrat zasedel odlične uvrstitve – predstavljamo vam Klemena Kosija. 

Kdo je Klemen Kosi? Zakaj je Slovenija ponosna nanj? Kakšni občutki so Klemna obdajali na olimpijskih igrah in, kdaj je začutil strast do smučanja? Še preden se poglobite v branje o našem slovenskem adutu, si najprej preberite, kakšne rezultate je doprinesel Sloveniji.  

28-letni Klemen Kosi je slovenski alpski smučar in član smučarskega kluba Branik Maribor. Prvič je osvojil točke svetovnega pokala leta 2013, ko je na superkombinaciji v Wengnu zasedel 14. mesto. Istega leta se je v Schladmingu uvrstil na Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, kjer je nastopil kar v štirih disciplinah, na superkombinaciji pa osvojil 12. mesto. V imenu svoje dežele je nastopil na zimskih olimpijskih igrah 2014 v Sočiju, kjer je v svojem premiernem nastopu dosegel 24. mesto v smuku. Na uvodni tekmi svetovnega prvenstva 2015 je v superveleslalomu dosegel svoj najboljši rezultat na velikih tekmovanjih in sicer 10. mesto, leta 2016 se je pa prvič uvrstil v prvo deseterico na tekmah svetovnega pokala s 7. mestom na kombinaciji v Wengnu

Ste vedeli, da je za Klemna potovanje naporno glede na to, v katero smer potuje? Ja, res je! Klemen se bolj utrudi takrat, ko ga pot ponese proti vzhodu, in to se je zgodila ravno takrat, ko je bil na poti na Olimpijske igre v Južno Korejo.  

Tako kot vsak športnik, se tudi Klemen Kosi srečuje z vznemirjanjem pred tekmo. Zavedanje, da ga lahko zmagovalna tekma privede do uresničitve njegovih sanj, vzbudi veliko dozo adrenalina pred njegovim spustom po belih strminah.  

Vsak športnik se zaveda, da je potrebno veliko odrekanja za uspeh v športni karieri. Vendar pa to Klemna ni ustavilo pri njegovih uspehih. Zastavljeni cilji in motivacija sta ga gnali že od 5. leta starosti, ko je na tekmi v Alpski smučarski šoli ugotovil, da ima smučanje zanj večji pomen, kot samo hobi.   

Več o Klemnu si preberite v kratkem intervjuju:  

Kaj razmišljaš tik pred štartom? 

Sem pri mislih, ki so pomembne za sam nastop in pri Bogu. 

Katero znamko smuči si uporabljal prvo leto FIS tekmovanja? 

Prvo leto sem sem v FIS tekmovanju uporabljal Rossignol

Kako si zadovoljen s svojo kariero do sedaj? 

Sem zelo zadovoljen in vesel, da se mi je uspelo dokazovati na različnih ravneh smučarskih tekmovanj. Seveda, sem imel večkrat tudi višje želje, katerim pa še zmeraj sledim. 

Kaj vas je najbolj navdušilo nad smučanjem, da ste začeli trenirati? 

Navdušilo me je spuščanje po snegu, zmeraj sem se rad zabaval v zimskih pogojih in tudi tekmovalnost me je pritegnila, ki sem jo začutil na prvih  tekmah v alpski šoli

In za konec – sanjate o denarnem dobitku v vrednosti 10.000 €? Z nakupom zmagovalne srečke na prodajnih mestih Petrol si vsekakor povečate možnosti za pridobitev glavnega dobitka hkrati pa z nakupom srečke prispevate v razvoj mladih slovenskih smučarjev. 

Zadnja sprememba

30.12.2019 ob 09:00